Heb jij wel eens stilgestaan bij de hoeveelheid patronen die je inmiddels hebt opgebouwd in je leven? We zijn er gek op. Je hebt ze in allerlei vormen en soorten. Diepgewortelde. Onbewuste. En ze bepalen voor een groot deel hóe jij je leven leidt. Neem nou bijvoorbeeld ochtendrituelen. Wekker gaat. Nog even snoozen. Blik op je mobiele telefoon. Eruit. Wakker douchen. Aankleden. Ontbijten. Tandenpoetsen. Schoenen aan. Jas aan. Tas mee. En huppekee het verkeer in richting je werk. Elke dag je vaste route. Aankomen op het werk. Goedemorgen wensen. Tas op bureau. Jas aan het haakje. Langs de koffiemachine. Email openen. Weer meetings met dezelfde collega’s. Dezelfde werkzaamheden. Terugkerende rapportages. Problemen oplossen. Enzovoort, enzovoort, enzovoort…
Misschien herken je bovenstaande wel een beetje. Het gaat er natuurlijk niet om of dit goed of fout is. Dat zou moralistisch zijn en is maar waar je het mee vergelijkt. De vraag is meer of dit patronen zijn die nog functioneel zijn voor jou. Of ze nog vóór je werken of dat ze jou misschien inmiddels in een soort gewoontetrancehebben gesust. Je bent je niet bewust van het patroon. En daar loert een gevaar wat je in mijn ogen op tijd onder ogen hebt te zien…
Ik spreek nogal wat mensen die met vraagstukken komen als ‘ik ben niet echt gelukkig meer in mijn werk’ en ‘is dit nou mijn leven?’. Ze voelen zich niet echt ongelukkig, maar ook niet echt gelukkig. Ze gaan als ‘een zesje’ door het leven en willen dat eigenlijk niet. Meestal vraag ik ze dan om hun levenspatronen helder te maken. Gewoon door ze in eerste instantie bewust te worden. Een krachtige manier is het in staccato op te schrijven wat je in een week zoal doet in al die dagen. Zonder oordeel. Alleen beschouwen en vastleggen. Net zoals in het voorbeeld waar ik mee begon.
Als je het voorgaande herkent in meer of mindere mate, is het misschien wel een leuk om een eenvoudig experiment rondom patronen met jezelf aan te gaan. Je zal verrast zijn wat het je sowieso leert over jezelf. Interessant? Beslis dan dat je dit gewoon vanaf vandaag doet! Komt ie.
Noteer gedurende 7 dagen je verschillende patronen door de dagen heen. Vanaf het opstaan tot het gaan slapen. Zo precies mogelijk. Kies vervolgens na die week een patroon wat je opvalt en waarvan je voelt dat het niet helemaal meer voor je werkt. Stel jezelf dan na die week de volgende drie vragen:
Misschien kom je er ook achter dat je kleine veranderingen makkelijk kunt aanbrengen en dat het iets in positieve zin doet met hoe jij je voelt. Je komt bijvoorbeeld heel vaak in de :-). Dat is belangrijk te onderkennen, want alle gedrag, leren, veranderen en transformeren is stemmingafhankelijk. Oftewel je doet zoals je je voelt! Dus als een kleine verandering jou van 🙁 naar 🙂 kan brengen, dan is dat experiment op meerdere plekken in je leven interessant om uit te voeren! Je zal je prettiger voelen. Leef dat nieuwe patroon nog 14 dagen heel bewust. Onze hersenen hebben namelijk ongeveer 21 dagen nodig om nieuwe neurale verbindingen aan te leggen. Grote kans dat jij dat patroon al eerder onbewust doet!
Het kan ook zijn dat je ontdekt dat je het aangepaste patroon ook niet fijn vindt. Dat is meestal een teken dat je wat dieper moet kijken naar de sturing achter dit gedragspatroon. Welke waarden en overtuigingen heb jij in je hoofd die níet meer vervuld worden met dit gedragspatroon? Een ontevreden gevoel duidt op het niet vervuld krijgen van iets wat voor jou wél belangrijk en waardevol is, namelijk een of meerdere waarden. Bijvoorbeeld, je merkt dat het voorbeeld waar ik mee begon je niet meer 🙂 stemt. Stel, je ontdekt dat je die stemming waar je vaak in komt bestempeld als ‘sleur’ en ‘saai’. Je onderzoekt het eenvoudig door jezelf te vragen welke waarde wordt niet meer vervuld? Je ontdekt bijvoorbeeld dat de waarden die niet meer vervuld worden ‘vrijheid’ en ‘avontuur’ zijn. In dat geval heb je wel een duidelijk verband blootgelegd dat je iets hebt te veranderen om de waarden ‘vrijheid’ en ‘avontuur’ vervuld te krijgen. Doe je dat niet, dan is nog meer ontevredenheid zéker het gevolg. Vaak ontstaat er dan een nieuw patroon. Namelijk een patroon dat jouw ontevredenheid gaat dempen, zodat je dat rotgevoel maar niet hoeft te voelen.
Een veel voorkomend gedragspatroon wat ik ontelbare keren heb gezien, is dat mensen dan heel hard gaan werken op zoek naar meer erkenning en waardering. Beiden ook waarden. De onbewuste gedachte erachter is vaak dat het ‘saaie en sleur gevoel’ wordt gecompenseerd door het verkrijgen van meer erkenning en waardering van bijvoorbeeld de leidinggevende, collega’s, klanten, partner of ouders. Zolang dit lukt zal het patroon van hard werken verder verstevigd worden. Je voelt je immers erkent, gewaardeerd, blij en tevreden. Maar wat als de buitenwereld die erkenning en waardering ineens door omstandigheden niet meer geeft..? Inderdaad dan zijn de rapen gaar! Dan gaat zich wéér een nieuw patroon ontwikkelen. Meestal nog extremer dan het voorgaande patroon wat niet meer werkte! Gevolg is dat mensen een doodlopende straat in rennen, die heel vaak eindigt met een burn-out of andere crisis. Zó pijnlijk en zó niet nodig…
Gek eigenlijk toch dat we dus vaak nieuwe niet-functionele patronen ontwikkelen in plaats van op zoek te gaan in onszelf naar wat wij écht nodig hebben om gelukkig te zijn in ons leven. En of het nu om werk gaat, je relatie, je gezin, familie, vrienden, gezondheid en vitaliteit, dit herhaalt zich continu. Daarom is het ook zó belangrijk dat je jouw patronen regelmatig aan een patronen-APKonderwerpt.
Dus als ik je een tip mag geven, maak een nieuw patroon van jezelf bewust een patronen-APK te geven. Hulpmiddelen daarbij kunnen zijn goede gesprekken met een coach, het lezen van mijn boek De LifeNavigator©of het volgen van (online-)trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Wat je ook doet, beslis dát je het doet!
Ik wens je veel functionele en positief versterkende levenspatronen vol 🙂 🙂 :-)!
Grote groet en ik ontmoet je graag,
Marc-Jan
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang inspiratie en informatie!
Heb je een vraag, wil je meer informatie? Stuur ons gerust een bericht!
© powered by iDDD Company - www.iddd.nlDesign: www.torren.nl / Techniek: Webcreationz