MENU
X

Mindful communiceren en luisteren; hoe doe je dat

Blog Mirjam | 4 december 2018

Mindful communiceren en luisteren; hoe doe je dat

‘Het kostbaarste geschenk dat we een ander kunnen geven is onze aanwezigheid. Omhul degenen die je liefhebt met aandacht en ze zullen bloeien als de mooiste bloesem’ – Thich Nhat Hanh.

Mindful in contact met de ander

Mensen zijn sociale dieren en onze hersenen zijn hierop ingesteld. Een leven alleen, zonder relaties, is dan ook erg moeilijk. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat gezonde relaties een positieve invloed hebben op ons geluk en welzijn. Daarbij gaat het niet om het aantal relaties, maar om de kwaliteit ervan. De kwaliteit van je relaties en je sociale leven, het écht in contact zijn met een ander, kun je ontwikkelen via mindfulness. En daarmee kun dus je welzijn en geluksgevoel beïnvloeden.

Zo werkt mindful luisteren

Mindful luisteren is diep of opmerkzaam naar iemand luisteren. Luisteren met meer dan alleen je oren. Bij mindful luisteren, luister je met je hoofd en hart; met je hele wezen. Laat al je gedachten, ideeën, meningen en overtuigingen varen en luister. Als je de ander ruimte geeft om te praten zonder te oordelen, gaat hij of zij ook naar zichzelf luisteren en wat hij of zij zegt wordt daarmee duidelijk voor hem of haar. Vaak komt de oplossing dan ook vanzelf. Hieronder geven we je een structuur waarmee jij mindful in contact kan zijn met een ander.

Mindful luisteren en communiceren bestaat uit drie componenten: 

  1. Luisteren: hierbij schenk jij je onverdeelde aandacht aan de spreker. Je luistert met open oren. Wanneer je naast je aandacht aan de inhoud ook nog luistert naar gevoelens van zowel de ander als jezelf en liefdevol begrip toont, noemen we dit empatisch luisteren.
  2. Lussen: betekent de lus van de communicatie sluiten door aan te geven dat je werkelijk hebt gehoord wat de ander heeft gezegd. Als luisteraar vat je samen en geef je terug in je eigen woorden wat de spreker in jouw beleving heeft gezegd. De spreker krijgt daardoor het gevoel dat hij of zij helemaal wordt begrepen door jou.
  3. Dippen of dompelen: we duiken hierbij in onze binnenwereld en kijken goed naar onszelf. Wees je bewust welke gevoelens de woorden van de ander bij jou oproepen. Dat we vaak zo slecht naar anderen luisteren, komt vooral doordat we voortdurend afgeleid worden door onze eigen gevoelens en de stemmen in ons hoofd. Vaak als reactie op wat de ander zegt. Wanneer we ze herkennen, erkennen, proberen niet te oordelen en ze los te laten als ze losgelaten willen worden, worden we minder afgeleid en zijn we vrijer van oordeel, waardoor je met open oren kunt blijven luisteren. Je aandacht gaat niet naar wat jij denkt, maar naar wat jou vertelt wordt. 

Waarom mindful communiceren

Mindful communiceren is met name erg zinvol wanneer je in een communicatieve patstelling bent beland, bijvoorbeeld in een conflict. Wanneer jij in staat bent de impact (wat voor gevoelens en emoties roepen de woorden op bij jou) los kunt zien en kunt koppelen van de intentie van de spreker (wat hij/zij beoogt te bereiken met zijn/haar woorden, dit is niet de emotie die jij voelt) dan ernaar je dat je effectievere gesprekken gaat voeren. 

En zeg nu zelf… wat is er nu waardevoller voor een ander en voor jezelf dan het geven van onze onverdeelde en liefdevolle aandacht?

contact

Heb je een vraag, wil je meer informatie? Stuur ons gerust een bericht!

Heb je een vraag?
close slider
  • Waarmee kunnen we je helpen?