Het woordenboek geeft bij filosofie de definitie: ‘denkwijze, opvatting’. Als ik mensen vraag hoe zij denken over hun leven, dan vraag ik ze eigenlijk naar hun levensfilosofie. De reacties op die vraag zijn heel uiteenlopend. Van ‘dat weet ik niet’, tot ‘daar vraag je me wat…’ of ‘interessante vraag, daar denk ik graag over na’. En dat nadenken over je levensfilosofie is tijd die je niet beter had kunnen besteden. Waarom ik dat zeg? Omdat alles wat je doet (of niet doet) voor een groot deel gestuurd wordt door hoe je denkwijze. Je gedachtengang. Je filosofie.
Als je helder krijgt wat jouw levensfilosofie is, betekent dat eigenlijk dat je inzicht krijgt in ‘waarom’ je de dingen doet die je doet. Je leert begrijpen hoe gedrag gestuurd wordt en waar het vandaan komt. Hoe je leeft dus eigenlijk! Voor mensen is dat een van de meest belangrijke dingen: het gevoel dat je begrepen wordt en dat je andere mensen begrijpt. De connectie tussen mensen. Maar als je wilt dat andere mensen je begrijpen moet je toch eerst jezelf goed begrijpen. Inzicht krijgen in je levensfilosofie is cruciaal in dat proces. Daar begint alles mee. We noemen dat proces ook wel bewustwording.
De laatste 15 jaar heb ik met veel verschillende mensen en bedrijven gewerkt aan ontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling en business ontwikkeling. Die 15 jaar ervaring hebben mij inzicht gegeven in een aantal grote en invloedrijke onderdelen van ieders levensfilosofie. De vraag om tot je eigen filosofie te komen is simpel: waarom? Waarom vind je dat? Waarom doe je dat? Door de ‘waarom’ vraag te stellen ga je graven in je onderbewustzijn. Nadenken over wat je stuurt. En het gaat verder dan alleen de dingen die je met je hoofd kunt beredeneren, het gaat ook over je gevoel. Je hart. Een eenvoudige vraag, maar het proces om tot de echte antwoorden te komen is minder eenvoudig. Om dit proces wat makkelijker en – vooral ook – overzichtelijker te maken heb ik een aantal belangrijke onderdelen van je filosofie gedefinieerd. Want wat is jouw visie? Je visie op het leven, op relatie, gezin, vrienden, familie, werk. Maar ook op onderwerpen zoals gezondheid, (persoonlijke) ontwikkeling, succes, liefde of gewoon op het leven zelf. Laat je hoofd EN je hart spreken en krijg ze meer en bewuster inzicht op de waarden en overtuigingen die je in je hebt.
Waarden zijn belangrijke criteria. Abstracte woorden die aangeven wat belangrijk voor je is. Overtuigingen zijn de korte en krachtige zinnen die jouw waarden betekenis geven. Je belangrijke waarden (kernwaarden) en overtuigingen vormen samen je basisfilosofie. Samen met jouw belangrijkste principes geven ze zicht op dat wat voor jou echt belangrijk is. Op basis hiervan neem je – bewust of onbewust – beslissingen. Naast waarden, overtuigingen en principes zijn er ook nog emoties. En gevoelens. Emoties zoals liefde, verdriet, angst, boosheid, schuld of schaamte kunnen je waarden en overtuigingen overschaduwen als je hierdoor irrationeel laat leiden. Als emoties ‘schoon’ en dus functioneel zijn ondersteunen ze je eigen filosofie juist. En helpen ze je juist om makkelijker besluiten te nemen.
Het hebben van een duidelijke strategie (wat wil je bereiken op korte en lange termijn) en inzicht hebben in je kwaliteiten (waar ben je goed in) zijn belangrijke onderdelen van jouw denkwijze. Al deze dingen samen geven een heel goed beeld van wie je echt bent. Uiteraard zijn er meer dingen die hierin mee spelen, maar de zaken die ik hierboven benoem zijn wel essentieel. En praktisch vorm te geven en beet te pakken als je hiermee aan de slag wilt gaan. Als je je bewust bent van onbewuste sturingen worden dingen een stuk helderder en makkelijker!
Grote groet,
Marc-Jan
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang inspiratie en informatie!
Heb je een vraag, wil je meer informatie? Stuur ons gerust een bericht!
© powered by iDDD Company - www.iddd.nlDesign: www.torren.nl / Techniek: Webcreationz